Om oss
Jag heter Helen och jag skaffade min första schäfer 1989, tillsammans med Fredde.

Jag har tävlat fyra hundar inom IPO varav två till IPO 3, Kustmarkens Olivia och Hyldebo Grinko.
I framtiden hoppas jag att det ska bli fler och att jag får bättre kontroll på mina tävlingsnerver!

Jag har också utbildat mig inom avel, utfodring och hälsa genom en 5p högskolekurs på SLU, ju mer man lär sig ju mer upptäcker man att man inte kan.

Jag heter Fredde och jag skaffade min första schäfer 1989, tillsammans med Helen.

Jag har tävlat fyra hundar till IPO 3, Frodos Bacardi, Kvasers Eroe ,Kvasers Gorma och Skogsstugans Compis. 2003 vann jag BSL-SM med Bacci(Frodos Bacardi) och har även deltagit på BHP-SM med alla mina hundar med varierande resultat!

Jag är även utbildad tränings- och tävlingsfigurant inom IPO och har varit med och utbildat ett flertal hundar till IPO3.



Vår syn på schäferhunden!
Citat från schäferhundklubbens hemsida:

"Allmänt om rasen
Schäferhunden är visserligen världens - och Sveriges populäraste ras, men det är för den skull ingen renodlad sällskapshund. Den måste få jobba med både benen och hjärnan för att bli lycklig. Man behöver inte flänga runt hela Sverige och tävla varje helg (även om det oftast är rätt kul), men man måste bibringa hunden kunskaper i en eller flera bruksgrenar. Kunskaperna ska givetvis sedan underhållas med täta träningspass.

En Schäfer som inte får jobba är ingen lycklig Schäfer Rent allmänt kan man säga att bara riktigt aktiva människor kan komma i fråga för att ha Schäfer, aktiva genom att promenera i skog och mark, och som dessutom har tid att arbeta med hunden. En fråga som oftast ställs är om barnfamiljer kan skaffa Schäfer. Rasen passar bra i en barnfamilj om hunden och barnen, med föräldrarnas hjälp, får lära sig visa respekt och ta hänsyn till varandra.

Inte minst måste det finnas regler som måste följas från båda håll. Även som oerfaren hundägare kan man mycket väl köpa Schäfer. Förstagångs ägarna har som regel ett stort hundintresse, vilket med lite hjälp kan utvecklas till ett väldigt fint förhållande med hunden. Som hos alla raser bör man vara lyhörd för råd och anvisningar och vilja lära sig ”allt”. Är man det, kan rasvalet av en Schäfer bli mycket lyckat, även om det är den första hunden.

Egenskaper och mentalitet
Enklaste sättet att beskriva en Schäfer är att citera en bit ur standarden: "En Schäfer skall ha ett jämt humör och ha goda nerver, vara självsäker och frimodig och fullständigt godlynt (utom i retningsläge) och därtill skall den vara uppmärksam och följsam. Den måste besitta mod, kamplust och hårdhet för att vara lämplig som sällskaps-, vakt-, skydds-, tjänste– och vallhund".

Man kan säga att den skall utstråla styrka vighet och självsäkerhet samt inge respekt och vara samarbetsvillig. En valp har naturligtvis inte utvecklat alla egenskaperna till fullo, men med en ägare som har intresse tid och engagemang, kommer den säkert att leva upp till vad som ovan sägs. Förarkontakten är bland det viktigaste vid hundens uppfostran, oavsett vilken ras det rör sig om. Om den är god, och signalerna från föraren är så tydliga att hunden aldrig behöver tveka eller missförstå budskapet, finns stora chanser att hunden skall bli precis som man vill ha den."
slut citat.